«حادثه پلاسکو» زنگ خطر جدی برای مدیریت بحران و مدیریت رسانه/ «سندرم خودشیفتگی» که عدهای را به پلاسکو کشاند

موج مطالبات مردم از مسئولان در دوران پساپلاسکو، «حادثه پلاسکو» زنگ خطر جدی برای مدیریت بحران و مدیریت رسانه، «سندرم خودشیفتگی»، عدم وجود مدیریت بحران قوی در حوزه فضای مجازی و عرصه عمل در حادثه پلاسکو و ... از جمله موضوعات بررسی شده در نشست پلاسکو است
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»؛ پس از وقوع حادثه پلاسکو شایعات متعددی از جمله درباره علت وقوع حادثه و انفجار در ساختمان پلاسکو، نحوه امدادرسانی، زنده بودن آتشنشانان زیر آوار، استفاده از مادهای به نام «ترمیت» برای تخریب عمدی ساختمان و... در شبکههای مجازی و مخصوصاً در کانالها و گروههای تلگرامی منتشر شد و دست به دست در میان مردم چرخید، شایعات بیاساسی که برای پاسخ دادن به آنها مدیریت واحدی وجود نداشت و قریب به اتفاق این شایعات توسط جریان معاند با نظام و مردم، تولید و هدایت میشد.
برخی از این شایعات در شبکههای مجازی به نحوی از سوی شبکههای غیررسمی و معاند طراحی و منتشر شد و در میان کانالهای تلگرامی گسترش یافت که طیفی از مخاطبان آنها را باور کردند همچنین پس از حادثه پلاسکو شاهد تجمع برخی افراد در اطراف پلاسکو و اخلال در روند امدادرسانی بودیم، در این تجمع عدهای قلیل نیز اقدام به گرفتن عکس و فیلمبرداری از محل حادثه کردند، اقدامی که شاید برای خود دیده شدن در جامعه یا به دلیل عدم آموزش صحیح صورت گرفت.
برای بررسی ابعاد حادثه پلاسکو در سه بُعد فضای مجازی و شایعاتی که بر بستر این فضا در جامعه منتشر شد، ابعاد جامعهشناختی و واکنشهای مردمی در لحاظات نخستین و روزهای پس از حادثه پلاسکو و در نهایت زوایای مهندسی سازه و چرایی ریزش ساختمان پلاسکو از منظر فنی و مهندسی، نشستی در باشگاه خبرنگاران تسنیم با حضور دکتر امیرمحمود حریرچی؛ جامعهشناس، مهندس علی طاهری؛ کارشناس رشته سازه و مدیریت بحران، دکتر محمدجواد مطهری شریف و سید علیرضا آل داوود کارشناسان فضای مجازی برگزار شد.
در ادامه مشروح بخش نخست این نشست تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم میشود:
تسنیم: در جریان حادثه پلاسکو بخشی از جریان اطلاعرسانی و خبری توسط جریان معاند و اخبار حادثه از طریق شبکههای غیررسمی، فضای مجازی و تلگرام هدایت شد، چرا در جریان حادثه پلاسکو در فضای مجازی، مدیریت واحدی وجود نداشت و به چه دلیل برخی از رسانههای غیررسمی که هیچ قرابت و نسبتی با منافع مردم کشورمان ندارند، توانستند سوار بر موج رسانهای شوند؟
حریرچی: برای خودم این رسالت را قائلم که برای افزایش رشد و آگاهیهای جامعه، قدمی بردارم و به همین دلیل در این نشست حاضر شدم؛ در پاسخ به این سؤال به تعبیری میتوانیم بگوییم سواد اجتماعی جامعه ما، سواد پایینی است لذا میتوانند تحت تأثیر بسیاری از جریانات قرار بگیرند.
در رابطه با پلاسکو به فاصلههای مختلف سه مطلب منتشر کردم نخستین مطلب دو روز پس از حادثه با عنوان «پلاسکو در آتش بیمسئولیتی سوخت، مرگنگاران بیاخلاق» منشر شد که در این مطلب به افرادی اشاره کردم که پس از حادثه پلاسکو تجمع کردند، مخل امدادرسانی شدند و سلفی گرفتند، همان اتفاقاتی که در حادثه مرگ دو زن در خیابان جمهوری( بر اثر حریق کارگاهی در خیابان جمهوری) نیز شاهد آن بودیم.